8.jpg

THOMAS KEIL - CREATORUL DE PAPUCI LA COMANDA

Meșteșugurile tradiționale, cultivate și continuate cu pasiune și dăruire, nu-și găsesc poveștile doar în valorile românești. Într-un atelier din Hamburg, Thomas Keil își exersează măiestria cu răbdare și dedicare, printre rafturi de pantofi și instrumente așezate cuminți pe pereți. E multă disciplină nemțească, așezată, în încăperea în care artizanatul german spune o poveste: cea a creării de încălțări meșteșugite, la comandă.    

Pantofii la comandă pe care pantofarul german îi crează poartă amprenta unei eleganțe de modă veche. Fiecare pereche nouă de pantofi duce cu ea masiestria nemțească. Thomas este captivat în procesul de creare al incăltărilor, meșterit atent, cu precizie și dovada mâinii increzătoare care simte liniile trasate incă dinainte de a le contura.  

Din el transpare multă sigurantă și plăcerea lucrului făcut cu propriile mâini. Lucrează cu o mană usoară, naturală, ghidată aproape din instinct, reasigurata constant de farmecul tradiției purtate mai departe, în timp.   

În atelierul lui Thomas Keil, din Hamburg, cel mai mic detaliu, fiecare dorintă, sunt țesute atent în cei 300 de pași necesari pentru a crea o pereche fără cusur. Mirosul pielii atinse și conturate poartă cu ea o poveste a meșteșugului și valorilor tradiționale pe care artizanii nu uită să le ingrijească.   

Foto/Video: Matei Plesa
Text: Ioana Hurjui