Tanti Saveta - desenatoarea tradițiilor de Paște

Tanti Saveta - desenatoarea tradițiilor de Paște

Tanti Saveta - desenatoarea tradițiilor de Paște
Tanti Saveta - desenatoarea tradițiilor de Paște

Undeva în Moldovița, tradiția încondeierii ouălor trăiește vie în mâinile dibace ai Elisavetei Moroșan, zisă și Tanti Saveta. Cu un râs molipsitor și pusă pe glume, povestea pasiunii ei pentru acest meșteșug începe din copilărie, moștenit de la bunici și de la mamă.

 Modelele încondeiate pe ouă poartă cu ele simblistica tradițiilor și obiceiurilor străvechi. Crucea Paștelui, dragostea de sărbători, se traduc în modele ce înfrumusețează ouăle și mesele celor care se bucură de ele. Calea rătăcirii, nafora, modele geometrice, motivele tradiționale, modele de pe prosoape sau camesi tradiționale-toate trec din mâna mestesugaresei în desene cu suflet.  

 Tanti Saveta e plină de viață, la fel ca și ouăle pe care le înfrumusețează cu atâta drag. Cele mai folosite culori pentru această artă sunt galbenul, roșul și negrul. Și mai puțin verdele, că așa e obiceiul.   

Fiecare ou încondeiat e o poveste în sine. Prima dată, se alege un ou curat, măricel, generos cât să acomodeze desenele. Apoi, cu o chișnita, cu ceară curată, Tanti Saveta începe să aștearnă modelele pe ou, lucrate pe alb. Oul este apoi îmbăiat în galben. Vopselele chimice sunt cele mai folosite pentru această artă și cele mai ușor de folosit. Ceara se așterne apoi pe culoarea galbenă, iar oul se îmbăiază mai departe în roșu, apoi uscat și lucrat din nou cu ceara din chișnita, pentru a-i impregna roșul în model. Apoi, oul se bagă în vopsea neagră, se scoate, se usucă, se încălzește la flacără, pentru a topi ceara, astfel încât, odată șters, oul să rămână doar cu modelul curat, plin de culoare.   

Tanti Saveta nu se îmbogățește din acest meșteșug; agricultura și vitele îi aduc cele necesare traiului de zi cu zi, dar încondeiatul are o plăcere specială pentru mestesugareasa, pentru că duce mai departe o tradiție din moși strămoși.  Uneltele cu care își duce meșteșugul sunt primite și păstrate de la părinți și de la bunici, ducând cu ele un strop și din sufletul acestora. Tanti Saveta a dat acest meșteșug mai departe și copiilor și nepoților, care au învățat singuri, doar uitându-se la mâinile pline de răbdare cu care ea “scrie” ouăle, așa cum însăși zice.  

La final, ouăle înfrumusețate ajung de Paște în coșurile celor care apreciază farmecul lor, fie că sunt localnici sau străini care vor să le ia cu ei, ca suvenir. 
Pasiunea nu are preț, și, chiar dacă nu ține de foame, Tanti Saveta ne învață că nu trebuie abandonată.


Articol realizat de:
Foto: Matei Pleșa
Text: Ioana Hurjui

Tanti Saveta - desenatoarea tradițiilor de Paște