Rosalind Wyatt

Rosalind Wyatt – țesătoarea de povești

“Fiecare poveste începe cu puțină inspirație. Și un cuvânt care dă naștere unei lumi întregi.”

Într-un atelier din Londra, unde vibrează și se împletesc istorisirile cele mai frumoase ale Orientului și lumii vestice, Rosalind Wyatt caligrafiază și țese cele mai inedite povești. Iubirea pentru poveștile țesute în cuvinte a început în copilărie, la școală – o școală neobișnuită unde meditația și sanscrita și vechile basme indiene au făcut loc în sufletul artistei fascinației pentru cuvinte. Pergamentele sanscrite păreau tablouri. Acolo unde pensula desena cuvinte, liniile vibrau… Trăiau chiar! 

Arta lui Rosalind se extinde de la caligrafia cuvintelor, la picturile care captează un strop din sufletul naturii, la cuvinte țesute pe materiale textile.  Fiecare lucrare e unică și începe dintr-un simplu cuvânt, adus de inspirație. Iar în fiecare lucrare, corpul, inima și mintea lucrează împreună și creează o amprenta artistică unică. Una care armonizează artistul cu arta și arta cu privitorul, mai departe, într-o legătură intimă. Corpul, spune artista – e un instrument important în procesul creației. Îl pregătești, îl echilibrezi, iar el transpune ceea ce inima și inspirația dictează. 

“În final viața e o sală de concert, iar cântecul tău te armonizează, chiar și atunci când pierzi, pentru o clipă, armonia.”

Alteori, inspirația vine din amintirile pe care mintea le întipărește vii, iar pensula le așterne pe pânză. Iar materialul textil… e cea mai intimă și emoționantă pânză pe care poți imprima vreodată. Fiecare bucățică textilă are o poveste, o origine. A fost purtată aproape de piele și nimic nu e mai intim de atât.  

În viața lui Rosalind, arta are același scop ca și meditațiile și motivul pentru care învață filosofie: autodescoperire. Când știi cine ești și care e menirea ta în viață, le poți oferi celor din jurul tău, din toată ființa, arta ta. Iar acesta e, poate, unul dintre cele mai frumoase moduri de a trăi. 

Pentru a vedea mai mult din munca Rosalindei Wyatt puteți vizita site-ul personal al acesteia aici.

Photos and Video: Matei Plesa
Text: Ioana Hurjui