Lingurarul - Mark Tudose

Lingurarul - Mark Tudose

Într-o casă simplă și tihnită, cu pridvor și flori, păstrată cu grijă ca de demult, trăiește atelierul lui Mark Tudose din Sighișoara. Încăperea modestă în care acesta își duce meșteșugul mai departe miroase a lemn cald și o dragoste sinceră pentru poveștile imprimate în sufletul și arhitectura obiectelor create de el: lingurile. 

Lingurarul creează linguri cu povești care vorbesc cald despre puterea și sinceritatea lucrului manual, făcut cu pasiune, cu măiestrie și migală. E tradiție de familie lucrul lemnului și nu mică îi e mândria pentru meșteșugul său.   

Mark Tudose șlefuiește în odaia lui de lucru poveștile pe care oamenii le caută. “Orice lucru din lumea asta care nu are o poveste, este neterminat, este incomplet”. Dragostea, norocul, sacrificiile, toate își găsesc locul în lingurile lucrate cu entuziasm de către artizan.   

În atelierul lui Mark, printre rumeguș și unelte felurite, printre simboluri tradiționale românești lucrate în trupul fiecărei linguri, meșteșugarul povestește în lemn cu aceeași usurintă și dulceața cu care le vorbește tuturor celor ce-i admiră meșteșugul în casa tihnită din Sighișoara.  

Foto/Video: Matei Plesa
Text: Ioana Hurjui