Janos Markus Barbarossa

JANOS MARKUS BARBAROSSA - LUTIERUL

În atelierul lui Janos Markus Barbarossa primul lucru pe care se opresc ochii este colecția de obiecte muzicale, poze, unelte, materiale și tablouri a maestrului. Intimitatea locului lasă impresia că nu mulți sunt cei cărora le este permis să pătrundă în sanctuarul artistic al artizanului, plin de obiecte ce par să spună propria poveste, dar mai ales pe cea a meșteșugului încă viu al lutierilor.    

Janos Markus Barbarossa nu este un simplu lutier; mai e pictor, grafician, fotograf, sculptor, scriitor, restaurator de obiecte vechi și muzician. Secretele meșteșugului său sunt culese din toată lumea, de la cei mai mari maeștri.  

Din mâinile lui dibace, care lucrează cu migală și naturalețe, iese muzică. Obiectele muzicale pe care le repară sau la face poartă în ele o măiestrie rară și un strop de suflet pe care doar un om greu încercat de viată îl poate oferi.   

Pe chipul lutierului se citește liniște și o dăruire infinită pentru lucrul său. În fiecare obiect muzical creat, meșteșugul lutierului își lasă o amprentă plină de viață și armonie.  

Foto/Video: Matei Plesa
Text: Ioana Hurjui