3.jpg

Lutierul - Frank Rittwagen

Într-un atelier berlinez, viorile prind viață în mâna lutierului Frank Rittwagen. Multitudinea de instrumente de toate mărimile, așezate meticulos pe pereți și în jurul mesei de lucru, par desprinse dintr-o altă poveste. Mirosul lemnului cald îți face cunoștință cu un nou meșteșugar: lutierul.    

Frank Rittwagen face viori și instrumente cu coarde de peste 25 de ani. Există o intimitate impresionantă în meșteșugului lui, inspirat în copilărie de către o mătusă cu care transforma cutii goale de lemn pentru tigări în mici instrumente cu coardă.  

Lutierul are o uimitoare moștenire de familie muzicală, insuflată de mamă, născută cu generații de iubitori de muzică înaintea lui. Astăzi, lutierul face obiecte atât de personale, încât energia meșteșugului lui curge prin ele, cu fiecare atingere a lor.   

În viorile lui Frank Rittwagen, se simte muzica. Fiecare bucătică de lemn cioplit, fiecare coardă, fiecare detaliu meșterit cu precizie și pasiune contribuie la crearea unui nou instrument, ca nici un altul în lume.  

Video: Matei Pleșa
Foto: Robbie Lawrence
Text: Ioana Hurjui