dan les.jpg

DAN LES - CERAMICA FIGURATIVA

Atelierul lui Dan Leș, din Baia Sprie, trăiește într-o după-masă nesfârșită din alte timpuri. Fiecare colțisor ispitește atenția către personajele ceramice, atât de pline de viață, așezate în rostul lor prin întreaga încăpere. Dovadă a unui trai frumos și simplu, curat, în mijlocul unei Românii rurale și pure, locul de creație al artizanului spune o poveste cu tradiție, cu mult înainte de a descoperi ce făurește el: ceramică figurativă.  

Dan Leș frământă pămantul din Maramureș de peste 40 de ani. Iubește lutul - materia cea mai bună, din care și oamenii sunt creați.  

În obiectele create cu migală și măiestrie, maestrul Leș spune povestea lumii satului de demult și a meseriilor de mult uitate. Fiecare vas de lut sau figurină e o nouă istorisire, deseori plină de haz și tâlc, văzută prin ochii copilui captivat de tăranii din satul lui.    

Ceramica figurativă a maestrului Dan Leș transformă un simplu bulgăre de lut, neșlefuit, apoi trecut prin probă focului, într-o istorisire despre simplitatea și frumusețea valorilor românești tradiționale, de la sat. Aici, lutul își ascultă creatorul și poartă mai departe tradiția unui meșteșug atât de expresiv.  

Documentar realizat de:
Foto/Video: Matei Plesa
Text: Ioana Hurjui