Google+

Potcovarul – Mihai Ardelean

Se spune că fiecare lovitură de ciocan pe nicovală a fost un pas adăugat civilizaţiei. Pe vremuri erau cel puţin trei, patru potcovari în fiecare sat, acum rar se mai găseşte unul. Odată cu tehnologizarea agriculturii şi exodul rural, sunt tot mai puţini cai de potcovit. În timp s-ar putea ca meseria de potcovar să devină o poveste.

5

Ne-am dorit mult să găsim un fierar, iar cu ajutorul lui Em Iova am ajuns la un fierar-potcovar de lângă Oradea. Îl cheamă Ardelean Mihai, este un om gospodar din satul Râpa, comuna Tinca. E omul tipic de la ţară, cu o familie modestă, harnică şi frumoasă care au întâmpinat dificultăţi de-a lungul vieţii, dificultăţi care au lasat urme pe mâinile şi chipurile lor.

4

Documentarul a fost filmat la sfârşitul lunii iulie, 2012 şi nu a fost tocmai uşor, din contră, probabil  ca a fost cel mai dificil documentar de filmat. Oricât am încercat să îl facem să ne împărtăşească şi nouă secrete din meseria lui, nu am putut. Am încercat o zi întreagă să obţinem material, însă era prea timid şi prea modest. Probabil că a fost şi vina noastră, cred ca am bulversat întreaga familie, eram patru persoane care filmam şi făceam fotografii. Nu erau obişnuiţi cu aşa ceva, copii ruşinaţi în faţa camerelor ne-au întrebat dacă vor aparea la televizor.

2

Atelierul său era din chirpici, extrem de mic, poetic şi autentic, vedeam cum potcoava prindea formă sub loviturile puternice ale ciocanului. Fără niciun cuvânt am urmărit întregul proces al potcovăritului.

A fost o experienţă extraordinară alături de familia Ardelean şi mica echipă formată din Em Iova, Mădălina şi Brînduşa!

Text: Brindusa Inocan

FacebookTwitterGoogle+