Google+

Lutierul – Janos Markus-Barbarossa

Tuturor ne place muzica, dar ştiţi ce stă la baza acesteia? Sunt mai multe ingrediente, pe lângă talentul artistului mai e instrumentul perfect, sau poate e instrumentul şi apoi talentul artistului. Lutierii sunt acei meşteşugari care oferă muzicienilor o parte din măiestria lor pentru a crea sunete perfecte şi de a bucura publicul. Sunt specializaţi în construirea şi repararea instrumentelor muzicale cu coarde, aici ne referim la vioară, violoncel, chitară, contrabas, harpă, lăută ş.a.m.d.

12

Odată ce am văzut un articol despre domnul Barbarossa mi-am spus că trebuie să aflu mai multe detalii despre el şi munca lui. Nu e un simplu lutier, mai e pictor, grafician, fotograf, sculptor, scriitor, restaurator de obiecte vechi şi  muzician. A învăţat secretele meşteşugului de la cei mai mari maeştri, iar acum doreşte să împărtăşească tainele meseriei altor pasionaţi. Este unul dintre cei 15 oameni din lume care pot intermedia vânzări de instrumente muzicale de colecţie.  Locuieşte în Viena şi o dată pe lună, la Cluj.

9

Documentarul a fost realizat în Cluj, la sfârşitul lunii mai, 2012. Am aşteptat mai bine de trei luni, timp în care nu am mai putut filma niciun alt documentar. Eram nerăbdător, iar în tot acest timp m-am documentat şi mi-am imaginat posibile compoziţii şi situaţii.  Am dorit să realizez un documentar complex, mai bun ca precedentele, care să inspire şi în alte moduri.

5

Primul lucru pe care l-am remarcat când am intrat în atelierul său a fost zona de lucru sau biroul. L-am studiat până în cel mai mic detaliu. Toţi pereţii şi fiecare spaţiu din atelier era ocupat cu unelte, instrumente, materiale, poze şi tablouri. A fost exact ca în acele momente când te gândeşti la ceva, îţi imaginezi sau îţi creezi nişte aşteptări iar când ajungi în locul respectiv e aşa cum te aşteptai să fie. Aveam senzaţia că pătrund într-un loc în care nu oricui îi este permis să pătrundă şi pentru asta îi eram recunoscător domnului Barbarossa.

11

Timpul scurt pe care l-am avut la dispoziţie nu a fost o problemă, ordinea lucrurilor şi ambianţa atelierului au fost atât  de inspiraţionale pentru mine încât au dus la compoziţii puţin diferite faţă de ce am mai realizat înainte.

Îi mulţumesc domnului Janos Markus-Barbarossa pentru oportunitatea oferită cât şi pentru cuvintele spuse! Tot cu această ocazie doresc să le mulţumesc şi lui Emanuil Iova – asistent şi fotograf şi lui Tom Fahy – soundtrack.

14

Text: Brîndușa Inocan

FacebookTwitterGoogle+