Google+

Ceramica figurativa – Dan Les

In nordul Romaniei, in tinuturile Maramuresului, la poalele muntelui Gutin se afla micul oras minier Baia Sprie. Cartierele vechi inca mai pastreaza atmosfera de odinioara, cu case de piatra si stradute inguste. Intr-una din aceste case vechi, restaurata cu pasiune, traieste si creeaza ceramistului Dan Les.
_DSC0589
L-am intalnit prima data pe Dan intr-o dimineata de vara in curtea atelierului lui. Imbracat intr-o “camesa” alba taraneasca, cu maneci largi, descult si cu parul valvoi dar cu privirea plina de energie si viata, parea un personaj desprins din fotografiile vechi ale lui Kurt Hielscher cu tarani romani, mai degraba decat ceramistul de care auzisem de la televizor. Strangerea puternica de mana avea sa pecetluiasca o relatie ce dainuie si se intinde peste vietile noastre de ani de zile. Prin drumurile noastre aveam sa descopar un om cu adevarat deosebit.
_DSC0655-Edit _DSC0666
Dan Les este un adept declarat al ceramicii dacice; materialul folosit si vasele pe care le creeaza pastreaza nealterata tehnica de producere, de la temeinica pregatire a lutului pana la arderea acestuia, de la formele fluide pana la modul de utilizare finala a produselor sale. Sa mananci alaturi de cei dragi mancaruri din vase de lut cu linguri de lemn este pentru artistul Dan Les deja o realitate pe care o impartaseste cu drag oricui ii trece pragul. De aceea, marea majoritate a lucrarilor lui nu au neaparat un caracter de exponat gasindu-si utilitatea in viata noastra zilnica. De la farfurii la ulcioare, cani si amfore de vin, lampi, vase de ulei, oluri de apa si palinca – toate sunt menite a aduce nu doar amprenta inconfundabila a artistului in casa fiecaruia ci, mai ales,  conservarea si perpetuarea unor obiceiuri traditionale romanesti amenintate de invazia mondializarii.  Astfel se explica si popularitatea pe care produsele artistului a dobandit-o in decursul anilor.
_DSC0786-Edit
Din toate aceste motive, spiritul artistului s-a extins firesc si asupra universului cu care se inconjoara. Casele-atelier in care traieste si creeaza pastreaza nealterata atmosfera de odinioara, mobilierul vechi, uneltele si obiectele din timpuri apuse, care au fost colectionate cu daruire si pasiune, intregesc universul creator care il defineste pe artist.
_DSC0797-Edit _DSC0795-Edit
_DSC0805-Edit
Din lutul albiei scaldatorii bivolilor se naste lumea personajelor ceramistului Dan Les. E o lume plina de viata, vazuta nu prin ochii adultului resemnat in fata realitatii ci prin cei ai copilului plin de inocenta si curatenie, de curiozitate si neastampar, de permanenta cautare si iscodire. De aceea, figurile intiparite in lut sunt atat de vii, transmit povesti pline de umor, de veselie si ironie pe alocuri, fetele si posturile personajelor capatand adesea dimensiuni caricaturale.  Ele vorbesc despre o lume a satului, a vietii de pe ulitele copilariei, pline de nostalgia trecutului amenintat de disparitie.
_DSC0780-Edit
Pe ulitele universului lui Dan Les personajele inca se plimba in talpile goale, ciobanul ascuns in guba cugeta in tihna si tacere,   olarii isi vand oalele carate in spate, sunetele nicovalei din potcovarie se amesteca cu cantecele zgomotoase ale porcarului ametit, de gat cu primarul,  bivolii se intorc agale spre casa, batrani la gura sobei se privesc cu tandrete, cu totii traiesc miracolul lucrurilor simple, fara alterarea banului si a tavalugului consumismului fara discernamant.
_DSC0678-Edit _DSC0690-Edit
_DSC0788-Edit
Dan Les nu isi propune doar sa salveze prin creatiile sale momente si obiceiuri din lumea satului arhaic romanesc ci, chiar mai mult, sa le reinvie, sa le dea viata prin povestile cu care fiecare personaj se imbraca. Orice creatie, orice personaj are o poveste de spus, pe care artistul o impartaseste cu pasiune, prin re-trairea momentelor speciale din copilaria lui. Clipele petrecute alaturi de el devin momente unice, magice, pline de caldura unui spirit daruit cu talent si har.
_DSC0810-Edit _DSC0814-Edit
Lumea ceramistului Dan Les are un ritm aparte. In ciuda spiritului activ, agitat chiar, plin de energie, Dan cauta cu disperare intoarcerea la viata simpla, curata, linistita a ritmului satului traditional romanesc. Ceasurile vechi, pe care cu pasiune le colectioneaza, prezente peste tot in lumea cu care se inconjoara, in casele vechi mineresti din Baia Sprie pe care le-a salvat de la disparitie si restaurat cu pasiune, par menite mai degraba sa-i arate nevoia de liniste, de renunatare la goana cotidiana si vesnica amanare a intoarcerii spre sine. Nevoia de dialog interior, de cautare a raspunsurilor la intrebari vitale ale existentei umane il caracterizeaza in multe din demersurile pe care le face si pe care le regasim subtil “incriptate” in mesajele lucrarilor sale.
_DSC0573 _DSC0584
 In cautarea autenticului, a fascinatiei traditiei nealterate, a obiceiurilor, mestesugurilor, povestilor si oamenilor deosebiti care pastreaza si duc mai departe vechile invataturi, Fascinatia Mestesugului continua sa fie, in ciuda multiplelor dificultati, un proiect pe termen lung care vorbeste despre insasi esenta spiritului romanesc. Dincolo de repere temporale, cuvinte, imagini sau cadre, Fascinatia Mestesugului este o poveste cu si despre spirite vii. Spirite care sunt ancorate in trecut, conturate autentic in prezent pentru speranta unui maine mai bun. Doar pastrand vie traditia autentica putem salva propria noastra identitate.
_DSC0578
Text: Dorin Armasu
Translate: Veronica-Diana Armasu
FacebookTwitterGoogle+