Google+

Despre Proiect

Fascinaţia Meşteşugului este un proiect independent sub aripa tânărului videograf Matei Pleşa, care, îşi propune să realizeze o serie de documentare motivaţionale despre pasiune, perseverenţă, meşteşug şi continuitate. Proiectul a fost conceput din dorinţa de a arăta şi promova vechi meserii, valori româneşti care sunt din ce în ce mai rare, uitate sau nepreţuite. Dorim să motivăm oameni, să spunem poveşti de viaţă mai mult decât impresionante, căci, sunt unele cuvinte, fapte sau lucruri care pot să marcheze.

Tot prin acest proiect dorim să susţinem şi să motivăm tinerii creativi cu înclinaţii meşteşugăresti care pun pasiune, muncă şi entuziasm în fiecare obiect pe care îl realizează. Documentarele noastre vor fi variate, prin urmare, vom aborda atât meşteşugari tradiţionali cât şi meşteşugari “moderni”, cum îi mai numim noi.

De ce meşteşugul românesc?

Dispariţia treptată a meşteşugurilor face ca autenticitatea şi identitatea naţională să dispară. Dorim ca prin aceste documentare artistice să motivăm tinerii, fie că este vorba de meşteşug sau ori ce altă pasiune, în fond, fiecare reuşită ia naştere datorită sudorii, dăruirii şi pasiunii. Un meşteşugar autentic îşi pune toată credinţa, munca şi pasiunea în fiecare obiect pe care îl creează. Rar se mai găsesc tineri care sa ducă mai departe meşteşugul, dar prin acest proiect dorim să arătăm că meşteşugul şi poveştile meşteşugarilor români merită să primească atenţia fiecăruia dintre noi.

Scurt istoric

Iniţial, acest proiect a debutat în anul 2012 sub numele de “Micii Meşteşugari” având ca episod pilot documentarul “The Shoemaker” (sau „Pantofarul – Ioan Mureşan”). Totul a pornit de la documentarul „BassTatoo” unde am descoperit pasiunea pentru documentare şi imagini fascinante. Ne-am pus problema pasiunii şi muncii pentru lucrul bine făcut atât al artistului cât şi al nostru. Documentarul “The Shoemaker” a fost un succes surprinzator, cel puţin pentru noi, iar, cu ajutorul prietenilor noştri din presă a fost preluat de cinci  pubicaţii online şi distribuit de nenumărate persoane pe reţelele sociale.

Din dorinţa de a ne depăsi, câteva luni mai tarziu am realizat un alt documentar, mult mai complex -“The Luthier-Janos Markus Barbarossa” (sau „Lutierul – Janos Markus Barbarossa”). Este cel mai vizualizat şi apreciat documentar din toate cele cinci realizate până în prezent. A apărut atât în presa romanească cât şi în cea internaţională în 15 publicaţii online pe care le-am văzut. În perioada următoare, au mai urmat două documentare: „The Ferrier” (sau „Potcovarul – Ardelean Mihai”) şi „Lorinczi Gyorgy – Luthier” („Lutierul – Lorinczi Gyorgy „). După o pauză de câteva luni, din motive “tehnice”, ne-am propus să reluăm proiectul, să îl “şlefuim” şi să îl “lustruim” sub denumirea “Fascinaţia Meşteşugului”.

Din motive evidente, cel puţin pentru noi, am schimbat numele proiectului deoarece în fond, nu este vorba despre “micii meşteşugari”, aşa cum i-am numit noi, ci “marii meşteşugari” sau mai bine spus “talentaţii meşteşugari”. Munca, pasiunea, dăruirea şi povestea lor este mai mult decât fascinantă, la fel şi realizările lor.

Prin acest proiect nu ne propunem să vă prezentăm cei mai buni meşteşugari din fiecare ramură, nu dorim să îi clasificăm, ci îi căutăm pe cei talentaţi, pasionaţi şi cu o lecţie de viaţă de împărtăşit.

Deoarece suntem mereu în căutarea celor mai pasionaţi meştesugari, puteţi să ne lăsaţi cu încredere recomandările aici.